Könyvelő váltás

Közeleg a karácsony,

az év vége, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a bevásárló központokban kezd porosodni és megkopni a karácsonyi díszítés, kezdenek kiégni a fényfüzérek, lévén október eleje óta hirdetik az ünnep eljövetelét.

Az év vége mindig a számvetés ideje. Mit értünk el abból, amit a szilveszteri konfettiszórás eufóriájában kitűztünk magunk elé.
A vállalkozások is visszatekintenek az évre, sikeres volt, vagy elmaradtunk a terveinktől. Fontos pontja egy vállalkozásnak a könyvelést végzők személye, illetve az a tény, hogy az adminisztráció ellátja-e megfelelő információval a vállalkozás döntéshozóit.

Ha erre a kérdésre

egy 1-től 10-es skálán 9-nél kisebb szám a válasz, akkor legalább egy jó kis beszélgetés kijár a könyvelőnknek, illetve 5 alatt mindenképpen elgondolkozni azon, hogy ezen az áldatlan állapoton miként lehet változtatni. Ha nem vagyunk elégedettek, akkor igenis, tudni kell nemet mondani, tudni kell váltani, hiszen már rövid távon is megsínyli a vállalkozás, ha a könyvelés nem szolgáltat elegendő információt. Itt nem csak a NAV-ra kell gondolni, bár kétségtelen, hogy amennyiben a hivatal nem kapja meg a várt információt a bevallások formájában, elég komoly bírság lehet a vége. A döntéshozók által kért információk nem, vagy nem időben történő “szállítása” jelentős veszteségeket okoz, aminek a következményeit azt gondolom, nem kell ecsetelni.

A váltásra az év vége a legalkalmasabb, hiszen az új évet már az új könyvelővel kezdhetjük, ami neki is és a korábbi könyvelőnek is egyszerűbb, mint év közben váltani.

Nyilván nem egyszerű

egy ilyen procedúra, hiszen egy kapcsolat vége soha sem egyszerű, de ez esetben az átadó megnehezítheti a kollégája dolgát. Arra kell azonban gondolni, hogy soha sem az új könyvelővel van problémája az átadónak, így nem etikus, ha a megromlott ügyfélkapcsolat miatt információ visszatartással akadályozzuk az elválást.

Amennyiben a fenti témához kapcsolódóan kérdése van, keresse a Green Professional Kft. csapatát!