Adótervezés

Azt már az államalapítás korában is pontosan tudták bölcs királyaink, hogy adózni márpedig kell, hiszen az adók biztosítják az államszervezet működtetésének legfőbb anyagi forrását. A következő kérdés annak eldöntése, hogy ki, mikor, mi után és mennyit adózzon. A jogalkotók bizonyos tevékenységeket, tárgyakat preferálnak (pl. beruházások), így ezek adóját csökkentik, míg másokat extra adókkal sújtanak (pl. dohánytermékek). Azt, hogy egy adott tevékenység mely kalapba esik az előbbi kettő közül, azt az aktuális gazdaságpolitika határozza meg.

Az adófizetők és az állam, mint az adó beszedője, rögtön ellenérdekeltté válnak, hiszen előbbiek minél kevesebb adót szeretnének fizetni, míg utóbbiak minél többet szeretnének ilyen címen beszedni.

A magyar adórendszer meglehetősen összetett, a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal 101 különböző számlára várja az adózók befizetéseit, és bár egy adónemnek több alszámlája is van, (az ÁFA beszedés több számlaszámra is történik) ezzel együtt ez egy jelentős szám. A Kormány célja ugyanakkor a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, az adózás egyszerűbbe, hatékonyabbá tétele. Megjelentek olyan, elsősorban a KKV szektor számára elérhető adónemek (pl. KIVA, KATA), amelyek egyszerűbb adószámítást és kisebb adóterhelést jelenthetnek az azt választók számára.

Az adótervezésnek itt lesz nagy szerepe, ugyanis annak eldöntése, hogy egy új adónem előnyös-e a vállalkozás számára, vagy nem, eredményez-e konkrét adómegtakarítás, vagy „csak” az adminisztrációt csökkenti, aktuális, naprakész információkat, megfelelő kalkulációval alátámasztott döntés előkészítést igényel. Nem várható el minden vállalkozás vezetőjétől, hogy naprakész információkkal rendelkezzen az adózással kapcsolatban, így ezzel kapcsolatban (is) célszerű a könyveléshez, tanácsadókhoz fordulni.

Amennyiben egy vállalkozás nem kíván adózási módot váltani, akkor is célszerű előre tervezni az adó-ráfordításokat, hiszen a végső eredményt ezek a tételek is befolyásolhatják.

Következtetés: tervezzünk, kérdezzünk és főleg: adózzunk hatékonyan!

A Green Professional Kft csapata